Elke Dag Muziek

Bij ons kindercentrum bieden we dagelijks “Muziek” aan voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters. Elke dag hebben we een muzikale activiteit die gedurende de week herhaald wordt en aansluit op het maandthema. De activiteiten variëren van liedjes zingen en dansjes doen tot muziek maken met instrumenten, bewegingen op muziek en ontspanningsoefeningen met muziek. We maken ook gebruik van materialen zoals paraplu’s, linten en hoepels om de ervaring compleet te maken.

Al vanaf de geboorte hebben kinderen een affiniteit met muziek. Onderzoek toont aan dat baby’s al tijdens de zwangerschap muziek kunnen herkennen als ze regelmatig naar een bepaald liedje of muziekstuk luisteren. Muziek heeft een kalmerend effect op baby’s en we zingen en wiegen hen vaak om hen te troosten. Naarmate een kind ouder wordt, begint het bewust muziek te ervaren en vindt het samen zingen en dansen geweldig. Kinderen leren op de maat van de muziek mee te bewegen en ontdekken de kracht van hun eigen stem.

Muziek heeft veel positieve effecten op de ontwikkeling van een kind. Het luisteren naar muziek stimuleert het auditieve luisteren en heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling. Kinderen die veel naar muziek luisteren, kunnen beter onderscheid maken tussen verschillende klanken, wat hen helpt bij het leren praten. Ze ontwikkelen ook het vermogen om achtergrondgeluiden te filteren en zich te concentreren op wat ze willen horen. Dit helpt hen om relevante informatie uit hun omgeving te halen en hun aandacht te richten op wat belangrijk is.

Muziek is dus niet alleen leuk voor kinderen, maar ook enorm leerzaam. Het biedt een waardevolle bijdrage aan hun ontwikkeling en zorgt voor plezier en plezierige momenten gedurende de dag.

terug naar eerdere pagina